Hoppa till sidans innehåll

Amanda Rydman


Amanda_Rydman

Foto/Källa:Stockholm Horse Show

 

Ålder: 44

Familj: Min man Robert och våra söner Isak 7, Benjamin 6, samt bonusdotter Tyra 14

Bästa film: ”Röda lyktan” Zhang Yimou

Bästa Tv-serie: Mad Men

Bästa bok: 100 år av ensamhet, Gabriel García Márquez, Kafka på stranden Harumi Murakami

Favoritmat: skaldjur

Favoritfärg: ’havsblågrön’

Favoritmusik: jobbar med radio och gillar mycket: soul, hiphop, gitarrpop – inte så hårdrockig

Favoritresmål: Asien; Stora Barriärrevet, Mauritius

Favoritämne i skolan: musik (gick i Adolf Fredrik), svenska, engelska

Husdjur: katt

Favorithäst: Primadonna, Leo

Intressen förutom ridning: musik, umgås med vänner

Styrkor: supersocial och verbal, fokuserad när det gäller, envis 

Svagheter: överanalyserar och tror jag klarar allt – om folk säger att jag gör det 

Person som du beundrar och varför: Robyn – för sin integritet och att hon helt vågat gå sin egen väg. Trots att en massa människor ryckt och dragit i henne och gett henne goda råd om vad som är bäst för henne och hennes talang, så har hon helt lyssnat till sig själv och vad hon velat göra – och gjort det på ett grymt bra sätt. 

Händelse som präglat dig: Man är ju en mix av sin historia; när jag just som nykläckt från Journalisthögskolan skulle sälja in ett reportage, men istället fick jobb på P3 på stående fot, när jag blev utskickad till Bangkok som Asienkorrespondent för Sveriges Radio i 3 månader (hjälp) och förstås när jag fick mitt första barn.

 

Jag tog en kort pratstund med vår kära Brommaryttare Amanda Rydman som är i högsta grad aktuell inför sin medverkan i kändishoppningen i Globen 25-27 november. Idag har hon precis avverkat en klubbhoppning med sin vapendragare Mescalero, även kallad Leo, en elvaårig valack efter e. Uscudar de Malais, som Äppelvikens ridskola köpte in under våren. En van tävlingshäst som verkligen tände till i dagens tävling. Vi undrar om detta är en ny taktik efter att hon fått inbjudan till Globen?

Amanda skrattar och medger att hon ville rida på lite inför dagens tävling men att hon inte hade räknat med att han skulle bli så övertänd.

Men tillbaks till Stockholm International Horse Show (SIHS) och Kändishoppningen, vad var din första reaktion när de ringde från SIHS?

’Min första reaktion var, ursäkta är det någon som driver med mig, en Hassan-ringning, driver du med mig?’ berättar Amanda.

Personen som ringde upp fick verkligen övertyga Amanda om att detta var på riktigt. Efter Kajsa Bergqvists avhopp hade ett flertal personer varit på tal men det var först när Amandas namn kom på tal som ansvarige för kändishoppningen Fabian Rodhe/ gav sitt medgivande.

 

Hur känns det nu när du hunnit tänka efter lite och faktiskt börjat träna på allvar inför uppgiften?

’Nervöst men superroligt, hur ofta får man hoppa i Globen? Det kommer säkert att vara så nervöst när man väl är där man får bara fokusera på sitt jobb, dessutom är det kul med extra hoppträning, på arbetstid?’ säger Amanda.

 

Vem är det du tränar för och var rider du?

’Vi tränar för Lena Bredberg på Stora Wäsby, hon är jätteduktig och har samma träningsfilosofi som Andy’, berättar Amanda.

Andy är alltså Anders Lagergréen som Amanda rider och hopptränar för två dagar i veckan på Äppelvikens Ridskola i Bromma.

’Jag kommer att ta några extra lektioner för Andy också de tre veckor jag har kvar inför själva tävlingen i Globen, han känner mig väl efter alla dessa år och kan mina styrkor och svagheter’, fortsätter Amanda.

 

Vilken häst kommer du att rida i Globen?

’Jag vet inte riktigt ännu, men troligen Debbie – ett sto e. Warsteiner, som varit i Globen förr, men som slängde in Sara Sommerfeld i väggen förra tisdagen, berättar Amanda, första gången jag tränade för Lena red jag en superfin 7årig valack som heter Los Alamos e. Lord Sinclair III , u. Ramona J, men han blev tyvärr såld direkt efter. Förra gången, i tisdags, red jag Bamse, en tittig dressyr häst som inte förstod de här blinkande stjärnor under hindren, jag tror inte jag skall rida honom i Globen men Lena var nöjd med oss under träningen i alla fall, nu hoppas jag att jag snart får veta vilken häst jag skall ha så att jag kan lära känna den och hinna rida in mig på den lite’.

 

Berätta lite mer om era träningar och hur stämningen är i gruppen, är det blodigt allvar eller mysigt och avslappnat?

’Det är gemensamma träningar på tisdagar kl. 11 på Stora Wäsby, jag tror att det är öppet för publik, det var iaf en massa människor där och tittade sist, då tränar alla.

Atmosfären är väl mest så att Musse och Ola hetsar varandra, de vill definitivt slå varandra. De var inte där i tisdags, så jag vet inte riktigt hur det blir när hela gruppen är samlad. Men de var väldigt duktiga, Ola Rapace har ridit sedan i våras och Musse han håller på att ta galopplicens och rider fyra dagar i veckan, samt har vunnit i Globen flera år, så det blir definitivt hårt motstånd.’ berättar Amanda.

Annars är alla väldigt peppande och berömmer varandras rundor...

 

Hur går tävlingen till egentligen?

’Det är ett stilpris som delas ut och ett pris för snabbaste ritt, själva tävlingen avgörs på söndag kväll’, informerar Amanda, ’dessutom är det en stafetthoppning med en etablerad elitryttare på fredag men jag vet inte om jag kommer att rida den än.’

 

Amanda, vem tror du blir den svåraste motståndaren?

’Musse och Velvet, Musse som jag känner, har världens balans och vinnarskalle, Velvet har egen häst och rider också jättebra. En annan vinnare kan vara Mia Coldhart, hon är ny för i år men skall låna en jättefin häst av sin kompis, har ridit mycket som ung och varit medryttare på häst. Men både Musse och Velvet har ju vunnit flera gånger tidigare.’

 

Amanda, vad tror du blir den största lärdomen, och har du lärt dig något så här långt?

’Naturligtvis massor genom att vara med om en så stor tävling, men redan nu att anpassa ridningen till olika typer av hästar och vara lyhörd, lite nya banor med mycket blommor och attiraljer på banan för att tvingas rida bra vägar, men framförallt säkerheten går främst. Sedan skärper man ju sig lite, gör man värsta vurpan vet man ju att det kommer att ligga ute på nätet och få 2000 klick, det vill man helst inte.’

 

Vad är taktiken och målsättningen?

’Naturligtvis satsar jag på vinst men mycket kan hända, taktiken beror lite på vilken typ av häst jag kommer att rida, jag hoppas att jag får veta det snart så att jag får rida på den några gånger innan’ fortsätter Amanda. ¨

 

Vi tackar för den pratstunden och önskar Amanda stort lycka till, vi kommer naturligtvis att hålla tummarna och heja för hela slanten den 27 november.

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:58 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info