Hoppa till sidans innehåll

Anna-Kajsa Brandt


20101017869_web  

Ålder: 16

Familj: Mamma Ann-Marie, pappa Olof och systrarna Annika och Mia

Bästa film: The notebook

Bästa Tv-serie: Greys anatomy, Solsidan, Gossipgirl

Bästa bok: I taket lyser stjärnorna

Favoritmat: Tacos

Favoritfärg: Blå

Favoritmusik: Eric Saade, Veronica Maggio och Robyn

Favoritresmål: Hawaii

Favoritämne i skolan: Idrott

Husdjur: En hund

Favorithäst: Vacantos

Intressen förutom ridning: Jag gillar att åka skidor men jag är extremt dålig på det!

Styrkor: Mina styrkor är nog att jag är positiv och så är jag väldigt envis

Svagheter: Att vara envis är också min svaghet ibland!

Person som du beundrar och varför: Det skulle nog vara Rolf-Göran Bengtsson, för jag tycker bara att han är så himla grym på att rida!

 

Allsvenskan i Bromma okt 2010 406

 

Grattis Anna-Kajsa, du har precis gått ut nian! Du skall ha ett sabbatsår från skolan nu och jobba på heltid i stallet på Äppelvikens Ridskola och samtidigt är du även Andys groom, dvs. sköter om och ibland rider hans tävlingshästar. Berätta lite om hur du hamnade här och hur din ’ryttarkarrirär’ sett ut hittills?

- Att jag hamnade här är väl för att jag har varit i stallet väldigt mycket i alla år och då blev det bara så att jag började rida några av tävlingshästarna och följa med på lite tävlingar och så. Min ryttarkarriär har väl sett ut att jag har tävlat div 3 allsvenskan några gånger och sen lite andra tävlingar på 100-110-120 cm och sen div 1 allsvenskan två gånger.

 

Hur skulle du säga att en typisk dag i stallet ser ut för dig? Vad gör du?

- Jag har nog inte några typiska dagar för jag gör typ olika saker varje dag men några saker jag oftast gör är att jag brukar rida en eller två eller tre hästar, och så brukar jag fixa lite med hästarna ibland, typ klippa dom och så, och sen brukar ja hjälpa Andy och göra iordning nån häst ibland, och så brukar jag bara hänga lite med mina kompisar. Sen jobbar jag vissa kvällar och helger och då gör jag allt "stalljobb" också. 

 

Vad är den viktigaste egenskapen tycker du när man jobbar med hästar?

- Jag tycker att man ska kunna vara bestämd och så ska man ha bra tålamod

 

Är det någon häst som betytt speciellt mycket för dig under de här åren du varit på Äppelvikens Ridskola och varför?

- Den som betyder mest är självklart Vacantos, för att han är typ den roligaste jag vet att rida och så har han en helt egen personlighet och han är bara så himla gullig! Men några andra som har betytt väldigt mycket är mina gamla favoritponnier Caesar och Ajja!

 

För inte så länge sedan så hände det en ganska otäck händelse vid en veterinärbesiktning på en av de större internationella tävlingarna när en av hingstarna slet sig och attackerade Rolf-Görans häst. Flera inblandade sa att detta aldrig skulle ha hänt om det varit hästskötaren som visat hästen eftersom hästskötarna oftast känner hästarna mycket bättre än ryttarna, åtminstone på marken. Kommentarer på det?

- Ja eller det är väl klart att hästskötaren känner hästarna bättre på marken för om en ryttare har 20 hästar så hinner ju inte den göra så mycket med hästarna annat än att rida medans hästskötaren gör allt annat som att borsta,göra iordning, ta ut till hagen osv. Så det kanske borde ha varit hästskötaren som besiktade hästen, men jag tycker inte att det är nåt man kan skylla på.

 

Vad är roligast med jobbet som tävlingsgroom, att jobba och rida hästarna hemma eller att vara ute på tävlingar och se dem prestera med sin ryttare?

- Jag tycker nästan att båda sakerna är lika roliga för det är jättekul att rida och träna hästarna hemma och man får lära sig nya saker och så, men det är samtidigt jättekul att se dom prestera på tävlingarna och se hur duktiga dom är och se hur dom utvecklas hela tiden och då blir det ännu roligare att rida dom hemma sen.

 

Har du många kompisar bland de andra tävlingsryttarnas hästskötare och är det bra sammanhållning mellan er, hjälper ni varandra?

- Nja, eller jag har ju några som ja säger hej till och frågar hur det går och vi kanske hjälps åt på t,ex framhoppningen någon gång eller man kanske håller någon häst eller något men ganska ofta så är det ju någon mer hemmifrån med och då är jag ju mest med den på tävlingen.

 

Nu har ju du två syskon och en mamma som också rider, pratar ni mycket häst och ridning vid middagsbordet hos er eller har ni andra intressen också?

- Vi pratar faktiskt mest om hästar och stallet vid middagsbordet. fast jag är nästan aldrig hemma till middagen...

 

Du debuterade ju nyss i både 1,20 och 1,30 med Wizard på en och samma dag, med endast 4 fel, hur kändes det och är du nöjd med din prestation?

- Det kändes bra och jag är jättenöjd, och det var så himla kul!

 

Hur ser dina framtidsplaner ut, tror du att du kommer att jobba med hästar på heltid eller skall du börja plugga och utbilda dig till något annat längre fram?

- Jag kommer jobba med hästar på heltid, jag kan aldrig se mig själv jobba med något annat!

 

Vad tycker du är speciellt med Bromma ridklubb och Äppelvikens Ridskola?

- Det är nog alla roliga och duktiga människor och alla fina hästar!

 

Är det något du vill hälsa till dina kompisar i Bromma Ridklubb?

- Att dom är bäst :D

 

Anna-Kajsa, tack för den här pratstunden och lycka till med ditt sabbatsår!

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:57 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info