Hoppa till sidans innehåll

Annika Fagerholt


Annika1  

Ålder: 23

Familj: Mamma Susanne, Pappa Thomas, Lillebror Anders och så vår lilla hund Wakrah. Mamma red själv på Äppelviken så det är tack vare henne jag hamnade här :)

Bästa film: American History X ligger högt på listan

Bästa Tv-serie: Grey's Anatomy

Bästa bok: Geim och Buzz av Anders De La Motte. Jag läste ut dom på 2 dagar, så bra var dom! Och jag som inte ens läser särskilt ofta!

Favoritmat: Sushi

Favoritfärg: Röd

Favoritmusik: Lite Rock n Roll ska det vara ;)

Favoritresmål: Rhodos, Grekland. Varmt ska det vara!

Favoritämne i skolan: Bild, jag tycker väldigt mycket om att rita och måla och är ganska duktigt också om jag får säga det själv iaf. Haha!

Husdjur: Tollarhunden Wakrah

Favorithäst: Ludo så klart :)

Intressen förutom ridning: Musik och design. Jag har alltid älskat musik. Jag kan inte gå någonstans utan att ha musik med mig. Inredning och design är också jättekul! Jag gick designlinje i gymnasiet och totalrenoverade och inredde två rum hemma som projektarbete. Sen är mina vänner så klart viktiga :)

Styrkor: Jag är väldigt positiv och social. Och så är jag alltid ärlig och älskar att utmana mig själv hela tiden, alltid pusha mig lite extra för att bli bättre.

Svagheter: Inga? Haha nej men att jag ibland är lite för social och glömmer bort att jag har annat att göra också.

Person som du beundrar och varför: Marc André Wery. En Grand prix-ryttare från Portugal som jag varit hos några gånger. Han driver nu en gård som tar emot ryttare som vill lära sig klassisk dressyr på superfina Lusitanohingstar. Han har levt med leukemi sen han var 18 år, han är nu 50. Han har aldrig gett upp sina drömmar och aldrig någonsin låtit sin sjukdom påverka sig sig själv eller hur han behandlar sina hästar och gäster. Trots att sjukdomen gjort honom trött och svag så är han hur stark som helst och släpper inte en millimeter på sina principer och hur saker ska skötas. Han sätter alltid sina hästar i första hand. Sen har han en underbara livsfilosofi också.

Händelse som präglat dig: Oj va svårt! Allt som hänt mig genom livet har ju gjort mig till den jag är. Men jag hade det ganska tufft i gymnasiet och under den perioden lärde jag mig väldigt mycket om mig själv och att förstå andra.

 

Hej Annika, Hur är läget?

Hej! Jo tack bara bra!

 

I somras gick du ridledarutbildningen på Strömsholm. Vi är naturligtvis oerhört nyfikna på att höra mer om hur det var.

Åh det var helt underbart! Jag lärde mig massor och träffade en massa underbara människor! Jag blev jätteinspirerad och är supertaggad på att lära mina elever allt jag lärt mig! Jag är jätteglad att jag fick gå den här utbildningen!

 

Hur är utbildningen upplagd?

Utbildningen är under 3 veckor och man är indelade i 2 grupper om 12 elever. Jag var i "Stockholmsgruppen" som hade Björn Waimon som instruktör. Han är ridskolechef på Solna ridskola och jätteduktigt. Man rider 2 pass om dagen. Ett dressyrpass på nästan 2 timmar och ett terrängrittspass på nästan 2 timmar. Så många timmar i sadeln blev det. 2 timmar dressyr utan stigbyglar är rätt tufft kan jag säga! Terrängpasset kunde vara hoppning, terränghoppning, markarbete, klättring eller tempoträning. Sen har man 3 pass teori om dagen. Ett på morgonen, ett vid lunch och ett på eftermiddagen. Det är både praktisk och teoretisk teori. Man hade stalltjänst varje dag men med löpande schema är man också dagelev och det innebär att man har ansvar för hur stalltjänsten läggs upp och man stänger stallet på kvällen

Första veckan red vi och hade teori med Björn som instruktör och han gick igenom allt grundläggande inom ridning och teori. Det var till för att vi skulle förstå upplägget för lektioner och få förståelse för hur våra elever uppfattar lektionerna och vad vi bör tänka på när vi instruerar. Vi fick också hjälp och tips av Björn i vår egen ridning och jag fick många superbra tips!

Den andra och tredje veckan var det vi som höll lektioner för varandra medans Björn studerar oss och efter varje lektion man hade hållt fick man veta vad som var bra och tips på vad man kan förbättra. Vi fick hålla en dressyrlektion, en hopplektion, en teoretisk och en praktisk teorilektion. Vi blev tilldelade olika ämnen som varje lektion skulle handla om och hur lång den skulle vara. Så var det bara att börja planera och skriva ett pm som skulle lämnas till Björn.

 

Jag fick hålla lektion om halt och uppställning i dressyren, bomserie i terrängridningen, ridbanans vägar och former för ridning i den teoretiska teoridelen och häst vid hand i den praktiska teoridelen.

  Annika2

 

Det gick jättebra och roliga ämen. Det var ganska skönt att ha ganska många timmar i manegen bakom sig inför det här. De som inte var lika vana var betydligt nervösare. Jag glömde faktiskt till och med bort att Björn var där för jag blev så engagerad i mina lektioner. Jag fick med mig mycke bra tips och ideér om lektioner och vad man bör tänka på när man instruerar.

Sista veckan har man också en hel hög med prov. Ett i ridlära, ett i hopplära, ett i instruktörskunskap och ett för bronsmärket som man får möjlighet att ta undet kursen. Hela kursen avslutas med en hopptävling näst sista dagen och en dressyrtävling den sista dagen, då kommer alla föräldrar och vänner och tittar.

Den sista dagen får man sina betyg och det är prisutdelning för hoppningen och dressyren. Man får betyg i dressyr, hoppnnig, instruktörskunskap, häst och stallvård och instruktörstjänst. Och jag måste ju få skryta lite och berätta att jag fick högsta betyg i alla ämnen! :)

 

Vilken häst hade du med dig?

Jag hade Ludo med mig. Vi trivdes som fisken i vattnet och han skötte sig exemplariskt. Han lyckades charma alla på kursen. Och vi kom 2:a i den avslutande dressyrtävlingen och han hoppade sin första hopptävling (1 m) med 2 nedslag och var strålande duktig. Han hoppade också terräng för första gången, stockar, vatten och banker, det verkade han tycka var riktigt kul. Varken han eller jag ville dock åka hem ;)

 

Vad utvecklade du mest under den här tiden som ryttare resp. instruktör?

Som ryttare förstod jag hur viktigt det är att gå långsamt framåt så att både jag och hästen hinner med. Och som instruktör var det mycket att förstå eleverna. I vilken ordning olika saker bör läras ut för att inte krångla till det. Förståelsen för att vi lär på olika sätt. Vad, varför, hur och visa, instruera och öva. De här orden måste jag som instruktör alltid gå igenom och förmedla till eleverna.

 

Annika3
Annika och Ludo på Strömsholm.
 

Vad är det viktigaste enligt dig att förmedla till de unga ryttarna som du instruerar?

För mig är det viktigaste att eleverna förstår varför vi gör som vi gör när vi rider, vad det är bra för så att säga. Och att det tycker att det är roligt att rida.

 

Nu är du tillbaks i verksamheten på ridskolan igen, hur ser dina kortsiktiga resp. långsiktiga planer ut för framtiden?

Kortsiktigt ser jag fram emot ett nytt ridår och att fortsätta jobba i stallet och utbilda elever. Mer långsiktigt hoppas jag på att få jobba i Portugal hos Marc under ett eller kanske 2 år för att lära mig mer och utvekla min egen ridning.

 

Satsar du på en karriär inom ridsporten?

Jag vill absolut fortsätta inom ridsporten! Att undervia tycker jag är jätteroligt och jag lär mig massor av det. Jag skulle också vilja jobba som inredningsarkitekt och jag hoppas på att kunna kompinera dom två i framtiden, men just nu är det 110% hästar som gäller.

 

Vem är din förebild som instruktör?

Jag har nog inte bara en person som förebild men det jag tycker är viktigt hos en instruktör är att han/hon är kunnig, tydlig, nogrann, positiv och inspirerande.

 

Vilken del tilltalar dig mest, att rida själv eller instruera andra?

Jag älskar att rida och jag tycker det är fantastiskt att instruera andra. Och de två ger varandra så otroligt mycket. Min egen ridning utvecklar mig i att instruera och att instruera utvecklar min ridning. Genom min egen ridning får jag verktyg för att hjälpa mina elever när de t ex. stöter på problem eller för att svara på frågor eller förklara hur en rörelse genomförs. Och att instruera andra ger mig verktyg i min egen ridning. Plötsligt kan bara en pusselbit falla på plats som jag inte lyckats med när jag hjälper, eller förklarar något för en elev. Det är det som är charmen med ridsporten!

 

Inom ridningen, är det vardagsträningen eller tävlingsmomentet som tilltalar dig mest?

Båda! Men tävlingsmomentet skulle inte fungera utan vardagsträningen, och just det att få utveckla och att märka förbättringar efter all träning. Den känslan är oslagbar. Sen så klart, att få visa upp det man kan är en riktig adrenalinkick.

 

Vad är de viktigaste egenskaperna för en ridskoleponny?

Att den har ett stabilt temprament, är välutbildad och att den trivs med sitt jobb. Saba är ett lysande exempel på en perfekt ridskoleponny, även om hon är en stor häst. Hon kan gå allt från nybörjarlektioner till de mest avancerade grupperna. Hon trivs bra med en ryttare som nästan inte kräver något alls, där hon får ta hand om och visa hur det ska vara och hon tycker det är jättekul att få visa upp vad hon kan ibland också. Hon kastar sig aldrig in i något utan frågar heldre ryttaren en extra gång om hon/han är säker på att hon/han verkligen vill gör det hon/han bett om. Det är en perfekt ridskoleponny i mina ögon.

 

Vill du hälsa något till eleverna på ridskolan?

Jag vill hälsa alla elever att jag hoppas ni får ett superkul och lärorikt ridår! Och att ni aldrig får vara rädda för att fråga, om ni undrar något, för vi vill att ni ska lära er så mycket det bara går!

 

Tack för pratstunden, Annika. Hoppas det blir en bra ridtermin och stort lycka till med dina elever.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:59 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info