Hoppa till sidans innehåll

Camilla Sjölund-Lundevall


 

  

Ålder: 48
Familj: min man Peter, Elinor 16 och Lovisa 13
Bästa film: Hmmm, svårt. Den danska filmen Festen, den var så himla omskakande
Bästa Tv-serie: Brideshead revisited, oslagbar i sin melankoli över en svunnen tid och oförlösta människor
Bästa bok:  Blonde av Joyce Carol Oats. Den har allt, skriven med en ofattbar känsla och känslighet
Favoriträtt: Sushi
Favoritfärg: Grön
Favoritmusik: Leonard Cohen
Intressen förutom ridning: mina två flickors öden och äventyr, film, böcker, utförsåkning
Favoritresmål: England
Styrkor: engagerad och strukturerad
Svagheter: otålig
Person som du beundrar och varför: Min/LRFs förra VD KG Burman, därför att han är äkta

Händelse som präglat dig och dina val i livet:  Istället för att stanna i USA efter gymnasiet åkte jag hem ocn började på juristlinjen. Sedan dess har saker och ting följt någon slag logisk riktning. 

 

Hej Camilla, Trevligt att du tar dig tid för en intervju, jag skulle vilja börja med att fråga hur ditt första år som Ordförande för Bromma Ridklubb varit, vad är den största framgången under året resp. vad känns som den största utmaningen?

Jag är jätteglad över att Medlemsantalet  har ökat stadigt på
senare tid. Idag är vi 551 stycken! En stor framgång är att vi tillsammans i klubben och ridskolan lyckades med målsättningen att få en fantastiska invigning av Stora ridhuset i våras. Fullsatta läktare, ett superprogram och alla fina hästar! Min absoluta favorit Corlene var förstås drottning, med Sissi i sadeln.

Den största utmaningen är nog att våga göra lagom mycket - tar vi i för mycket, med alltför många aktiviteter, är risken vi bränner ut oss.  

Vad är den viktigaste frågan för klubben just nu och inför kommande verksamhetsår? 

Vi vill göra klubben mer synlig för våra medlemmar, stärka relationen till våra medlemmar och skapa förutsättningar för fler att bidra med sitt engagemang och kunnande i verksamheten. Vi vill forma arbetsgrupper kring olika frågor, i ett utvecklat arbetssätt. Vi måste också säkra att kredit och debet går ihop. Och sedan är det jätteviktigt att vi fortsätter vår fritidsledarledda verksamhet. Stallet är ju en av de största fritidsgårdarna och fyller en väldigt viktig social funktion, många barn och ungdomar tillbringar mycket av sin vakna tid hos oss.  


Vad tycker du är den främsta tillgången inom klubben?
 

Alla engagerade, duktiga och vänliga barn, ungdomar och vuxna, vi samlas ju alla kring hästar/ridning som ett genuint gemensamt intresse. Jag tror också att man kan se klubben/stallmiljön som ett första steg i, inte minst, kvinnligt ledarskap, det är fascinerade att se hur våra ofta små tjejer hanterar de stora hästarna. Där krävs tydlighet för att få det rätt!


Vad är de nya aktiviteterna nästa år, med tanke på den fantastiska anläggningen vi nu har till vårt förfogande?

Vi ska ha lagom med aktiviteter kopplat till Stora ridhuset, väl valda och med kvalitet. Vi har också mycket mer att göra när det gäller att erbjuda olika målgrupper avsuttna aktiviteter t.ex. nätverksträffar av olika slag, "Våga fråga"-kurser för föräldrar, utbilning i säkerhet och hästkunskap,  funktionärsträffar, teorikvällar etc.

Vi har ju jättefina klubblokaler som är till för att användas!
Vi har fått flera förfrågningar, inte minst från andra klubbar, om studiebesök på vår fina anläggning, som ju är ett resultat av Stockholms stads kraftfulla satsning på tjejidrott. Det välkomnar vi förstås. Missa inte att läsa på våra anslagstavlor i stallet och klubbis och följa oss på hemsidan - ett enkelt och bra sätt att hålla sig uppdaterad.


Styrelsen skall ju företräda önskemål och intresseområden för all klubben medlemmar?
Hur vill du utveckla och underlätta den kommunikationen under nästa år, dvs. säkerställa att vi faktiskt ordnar aktiviteter för alla olika intresseområden?  Som jag nämnde nyss vill vi under 2011 utveckla vårt arbetssätt och involvera fler i verksamheten. Hit hör att starta/bjuda in till "arbetsgrupper" inom olika områden, kanske teknik/datafrågor kommunikation/PR, säkerhet - och utbildningsfrågor etc.

Vi är säkra på att det finns många medlemmar/anhöriga som har båda lust och vilja till engagemang och den ska vi försöka fånga upp! Vi vill också kolla upp vad medlemmarna vill helt enkelt genom att fråga - en enkät är på gång. 

 
Vad är det roligaste med att jobba ideellt inom ridklubben? Vad är den största utmaningen med ideellt arbete? 
Jobba mot gemensamma mål med en massa härliga människor över åldersgränser, just ålder är ju en faktor som i andra sammanhang ofta är hinder. Det som binder oss samman är hästarna och intresset för ridning. Det är meningsfullt. Utmaningen är att vilja lagom mycket, det måste gå att förena ideellt arbete med en vardag också. Det är något som jag inte alltid lyckas med.


Hur fungerar det att jobba med privatdriven ridskola och vad är fördelarna med det?
Det bygger på ömsesidig respekt och förståelse för varandras roller och uppdrag. Fördelarna är att var och en kan koncentrera sig på det den är bäst på, sedan samverkar vi utifrån det. Och i botten finns från båda sidor ett genuint hästintresse.


Är det något speciellt du vill framföra till klubbens medlemmar? 
Tack för ett toppenfint 2010, varmt välkomna tillbaka till BRK 2011!  Och förstås varmt välkommen till dig som vill bli ny medlem. Det är ca ½ miljon människor som rider i Sverige men trots detta har vi förhållandevis litet utrymme i media,

Vad tror du det beror på? 
Vi behöver flera Jan Svanlund - alla sätter som bekant inte fotboll och hockey främst. Men jag tror att det går åt rätt håll, det var t.ex. riktigt bra med TV-sändningar från Globen i år. Det kan vi inte få för mycket av, speciellt som det lär vara ett av världens största ridevenemang. Upplevelsen är förstås bättre om man är där men en häst som Painted Black går verkligen genom rutan. Herregud vilken trav, den svävar ju!

Hur tror du att ridsporten kommer att utvecklas/ förändras inom de kommande åren?

Jag gissar att ökningstakten när det gäller antalet ridhästar i Sverige planat ut något, kanske med undantag för islänningar. Det räknas för fullt just nu, vad jag vet är Jordbruksverket på gång med ny statistik. Men jag tror att intresset för hästar och ridning fortsätter öka eftersom det svarar upp mot många människors behov av mening och närhet till djur och natur.

Här har vår storstadsnära verksamhet en viktig funktion att fylla och det gäller för oss att berätta om detta på ett sätt som når fram till människorna. Och kanske får vi se alltfler som väljer den proffessionella ridskolan som ett fullgott alternativ till egen häst  - med allt vad det innebär av tid, kostnader, vånda och osäkerhet


Vad har vi att lära från andra lika stora sporter i samhället idag? 
Ridsporten måste bygga goda relationer med samhället utifrån vad sporten faktiskt kan bidra med. Vi ska inte i första hand frågan vad samhället kan göra för oss utan berätta om vad vårt bidrag i form av värden är. Här finns en stark berättelse att berätta! Och jag tycker vi ska börja med att skaffa oss bättre kunskap om vad människor i allmänhet har för uppfattning om ridsporten. 


Hur skulle du vilja marknadsföra ridsporten i 1 mening till någon som aldrig suttit på en häst? 
Prova - du kommer inte att ångra dig.

Avslutningsvis om du fick igenom ett önskemål för ridsporten inom Riksidrottsförbundet nästa år, vad skulle det vara? 
Jamen nu är det väl ändå hög tid att få framgång med förslaget om ridning som friskvård. Just utifrån vad vi inom ridsporten kan bidrar med!!!

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:55 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info