Hoppa till sidans innehåll

Cissi Öhrn


Ålder: 24 år

Familj: Mamma, pappa, bror. Men bor själv med mina katter Esther och Fritz.

Bästa film: Åh sånt här är jag så dålig på.. Ingen aning.

Bästa Tv-serie: Jaha.. hmm.. Jo! Solsidan!

Bästa bok: Kommer inte på nu.. Men jag gillar framförallt att läsa deckare

Favoritmat: Spagetti och fettiga röror, sushi..

Favoritfärg: Militärgrön

Favoritmusik: Beror helt på vilket humör jag är på... :)

Favoritresmål: Alla resmål där man kan ligga i en solstol hela dagarna och där det är ett hett partyliv på nätterna.

Favoritämne i skolan: Bild i grundskolan, spec.idrott i gymnasiet!

Husdjur: Katterna Esther och Fritz

Favorithäst: Brandon och Marcus

Intressen förutom ridning: Jag älskar att fixa o trixa i hemmet, jag målar på alla ytor jag kan och letar hela tiden efter något nytt jag kan göra hemma. Sen älskar jag ju att umgås med mina vänner!

Styrkor: Att jag är ganska ambitiös och driven och har ständigt nya ideer som jag vill förverkliga.

Svagheter: Egentligen samma sak som min styrka.. jag tar oftast ut mig lite för mycket.

Person som du beundrar och varför: Jag beundrar de personer inom sporten som i mot- och medgångar kämpar för sitt mål och som samtidigt behåller sin ödmjukhet gentemot hästen och personerna runt omkring än.

Händelse som präglat dig: Oj vad svårt.. Det är många händelser som har präglat mig.

 

 

Hej Cissi, hur är läget? Hej! Det är bara bra med mig tack!

 

Som ansvarig för Ridskolans ponnylektioner är du en extremt viktig person, det är ju du som introducerar ungdomarna till ridsporten och ger dem de viktiga grunderna. Vad är det bästa resp. svåraste med den rollen?

Det bästa är att få möjlighet att få dela med mig av mitt brinnande intresse för ridsporten och kärleken till djuren, samtidigt kan det också vara den största utmaningen då alla elever är olika och har olika mål och förutsättningar. För mig är det viktigt att nå fram till den enskilda individen och räcka till för alla. Jag vill att alla mina elever ska kunna gå hem från sin ridlektion och känna sig nöjda och sedda.

 

När och hur började du själv rida och var jobbade du innan du kom till Äppelviken?

Min mamma har ridit i hela sitt liv och var gammal kompis med dåvarande ägare av Vällingby ridskola, så jag fick börja rida redan som 4-åring. Men efter ett år slutade jag och gjorde ett uppehåll till jag var sju. Därefter var jag kvar på vällingby tills jag var 16 och under de sista 4-5 åren ingick jag i tävlingsgruppen och tävlade en hel del runt om i Stockholm på ponny.

Jag började därefter på ett idrottsgymnasium med rid/häst inriktning. Skolan låg på kungsholmen men vi red på Järfällas ridskola 2 ggr/vecka. Inom en kort tid fick jag jobb på järfälla som ponnyberidare och sen även i stallet. Jag fick även möjlighet att rida många fina tyska unghästar som stod där på försäljning och under några år hade jag äran att rida och träna två fina välutbildade hästar som jag lärde mig massor av. Vid sidan av detta hade jag mina sista månader under gymnasiet en ungponny uppstallad i privatstallet som skulle ridas för försäljning.

Summan av kademumman red jag otroligt mkt under dessa 3 år; 9 olika hästar i veckan. Ja, de andra ämnena i skolan vart drabbade.. men jag hade iallafall mvg i alla hästämnen. :)

Efter studenten fick jag jobb hos Louise Crafoord- Hofmann "Ludde" på Sjövillans gård som dressyrelev. Hon tar varje år emot två satsande dressyrryttare som ska vara där i ett år. Jag var kvar i 3 år. Jag lärde mig väldigt mycket under dessa år, utvecklades jätte mycket i min egen ridning, jag red många olika typer av hästar och red lektion i princip varje dag för Ludde, varannan vecka kom Hanchen (som jag fortfarande tränar för här på äppelviken) och ett par gånger per termin kom KG Svensson ibland tränade jag dressyr för honom, ibland gick jag tömkörningskurser. Jag tömkörde säkert 3 hästar i veckan på sjövillan under vissa perioder. En gång i veckan åkte jag med och lyssnade på träningar för Lussan vilket var väldigt intressant och lärorikt.

Under dessa år vart det mycket tävlande och under sista året utbildade jag (tillsammans med Luddes hjälp såklart) hästen jag hade där (De La Lune, e. Dniro f.02) upp till MSV B, vilket var ett av de största målen att utbilda en unghäst dit och starta på godkänt resultat, vilket vi klarade :)

Förutom ridningen hade jag hand om stallen, anläggningen och harvning av ridhus/utevolt, hästarnas skoningar, m.m. Det var såklart ett stort ansvar men det passade mig bra och jag växte in i rollen!

Sommaren 2008 gick jag RK0 på Strömsholm och under tiden jag var där fick jag höra att äppelviken sökte ny instruktör, och kom överens med Ludde att (om jag fick jobbet) så skulle jag jobba parallelt sjövillan/äppelviken under mitt tredje år. Och så vart det! Jag vart otroligt varmt välkommnad av alla här, så när hösten 09 slutligen kom var det en självklarhet att jag ville börja jobba heltid på äppelviken. Jag slutade på sjövillan i början på augusti efter tre lärorika år och började en vecka senare heltid här!

 

Jag vet att ni har olika målsättningar för resp. ridgrupp, dvs. i JN skall man lära sig vissa rörelser, som sedan byggs på i J2 osv. men har ni även individuella mål för ryttarna?

Ja, det stämmer. Jag går igenom med eleverna vad dom har för mål och tillsammans arbetar vi utefter det. När jag har lektioner så ser jag inte bara gruppen i helhet, utan jag ser varje enskilt ekipage.

 

I andra sporter pratas det mycket om att barn skall introduceras till olika sporter genom lek, i ridsporten är det trots allt viktigt med disciplin och regler eftersom det är stora djur vi handskas med? Hur balanserar du upp detta med säkerhetstänk och regler respektive glädje och lek för nybörjarna?

Det är en av mina hjärtefrågor då min målsättning är att eleverna ska tycka att det är kul att komma hit o rida. Jag tycker det är viktigt att ha en bra relation med eleverna, att de känner sig trygga och avslappnade med mig vilket i sin tur leder till en tryggare miljö. Men en jätteviktig uppgift jag har är att kunna förutse och försöka förhindra en olycka. Under mina ridlektioner försöker jag få in teoridelar som innehåller säkerhet, tillsammans repeterar jag det med mina elever varje vecka.

 

Ifall man känner sig osäker och kanske rent av lite rädd i vissa situationer, det kanske är någon ponny som man inte riktig känner eller man är kanske lite trött pga. skolarbete, hur skall man handskas med en sådan situation, har du några tips?

Det bästa man kan göra är att prata med mig som instruktör om hur man känner. Det går oftast att lösa på ett enkelt sätt. Handlar det om rädsla så återkommer vi till att eleverna ska kunna känna förtroende för mig, för då kan jag peppa eleven på rätt sätt.

 

Om man vill bli en riktigt duktig ryttare men kanske bara rider en gång i veckan, har du några råd för hur man utvecklar sin ridning förutom de timmar man spenderar på hästryggen?

Att man spenderar mycket tid i stallet med hästarna och tittar på och många lektioner och tävlingar. Det lär man sig jättemycket av och man finner insperation för sin egen ridning.

 

En minst lika viktig komponent som ridläraren är ju faktiskt hästarna. Vad är det viktigaste egenskaperna hos ponniesarna för att de skall bli lämpliga ridskoleponnies?

Att de är pålitliga och snälla, men att de även har en bra ridbarhet och rätt temperament.

 

Vad är det viktigaste som du vill att barnen skall få med sig från ridningen?

Bra grundridning, diciplin och glädje!

 

Vad är din övergripande målsättning för dina barngrupper?

Jag vill ge dem en stabil grund i ridningen och skapa goda förutsättningar för dem att nå sina mål och ha roligt på vägen!

 

I en viss ålder tenderar vissa ungdomar att sluta med ridningen pga andra intressen, vad är ditt tips för att försöka behålla ungdomarna högre upp i åldrarna? Hur kan man motivera dem att fortsätta?

Det är viktigt att så tidigt som möjligt få in eleven i klubben/gemenskapen, tex genom att bli skötare, bli en del utav minikommiten/ungdomssektionen osv. På så sätt blir stallet någonting mer än bara ett ställe man kommer och rider på någon timma i veckan. Vårat mål är att bromma ridklubb och ridskolan ska kunna vara en trygghet i livet.

 

Du är ju själv en duktig dressyrryttare, hur tidigt valde du ’gren’? Började du med hoppning och gick sedan över till dressyr eller har det varit dressyr från första början?

Det var dressyr som gällde från allra första början. Jag var med på en del hoppkurser (som ung o dum..) ;) men det fanns bara dressyr för mig! Redan som som 10 åring satt jag där varje lektion med hårnät, vita lindor och med alldeles för stora välputsade läderridstövlar...

 

Vad är det som är gör att du valde dressyr?

Där jag red då var väldigt dressyr inriktat. Jag hade många förebilder, och vid flera tillfällen anordnades dressyrtävlingar och clinics. Jag kommer väl ihåg när jag fick en autograf av Lussan 1998. Den har jag kvar än.

 

Nu har du några av ridskolans yngre hästar som du tränar och tävlar? Vilka är de och vad har du för målsättning för dem?

Ja, jag har äran att få rida på Brandon f.2005 och Marcus f.2004. Min målsättning för i år är att Brandon ska starta LA och Marcus Msv C till slutet av hösten.

 

Vad är deras starka resp. svaga sidor?

Hmm.. Brandon är en stor humoristisk jättebäbis vilket gör att vissa saker kan ta lite längre tid samtidigt som han har en fin ridbarhet och en underbar och balanserad galopp. Marcus.. har han några svagheter? Han är en otroligt ambitiös och snäll häst i alla lägen. Han har tre bra gångarter med ett extra plus för traven och galoppen och en mkt hög ridbarhet.

 

Vad har du för målsättning med din yrkesroll resp. tävlingskarriär?

Jag älskar att jobba med det jag gör och vill såklart utvecklas och bli så bra som möjligt i mitt yrke. Mitt stora mål inom ridningen är självklart att starta Grand Prix dressyr med goda resultat!

 

Vad tycker du är speciellt med Äppelvikens Ridskola i jämförelse med andra ridskolor?

Jag tycker att Äppelvikens ridskola har ett otroligt bra hästmaterial vilket gör att elevernas ridutveckling inte begränsas. När jag började jobba här blev jag glatt överaskad av att se så många elevers engagemang och intresse av att bara vistas och hjälpa till i stallet.

 

Har du något du vill hälsa till Bromma ridklubbs medlemmar och ryttarna på Äppelvikens Ridskola?

Jag vill hälsa alla medlemmar en trevlig ridvår och sommar! Vi syns i stallet! =)

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:57 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info