Hoppa till sidans innehåll

Clara Sollander


Clara  

Ålder: 40 år

Familj: Jonas, Sofia 7 år och Oscar 5 år

Bästa film: Sagan om ringen-trilogin

Bästa Tv-serie: Vänner

Bästa bok: Mankell är alltid ett säkert kort

Favoritmat: Coeur de filet provencal

Favoritfärg: Röd

Favoritmusik: Coldplay

Favoritresmål: Australien vore coolt

Favoritämne i skolan: Biologi

Husdjur: Kaninen Mia och hunden Tyra Ungersk Vizla som numera bor hos mina föräldrar

Favorithäst och ponny: Topix och Ajja

Intressen förutom ridning: Hinner inte mycket mer än arbete, barn och ridning. Hade jag tid över skulle jag ha ett koppel hundar

Styrkor: Envis, noggrann, glad

Svagheter: Envis, kort stubin ibland

Person som du beundrar och varför: Rolf-Göran Bengtsson! En av världens bästa ryttare med fantastisk teknik och otroligt fin stil.

Händelse som präglat dig: Att få barn är det absolut mest omvälvande som hänt mig.

 

Hej Clara, hur är läget?

Jo tack det är bra! Jag gillar vinter och kyla trots att det innebär pigga hästar och stelfrusna fingrar.

 

Du jobbar två kvällar i veckan som ridlärare på ridskolan och har ridit på ridskolan sedan du var liten om jag har förstått saken rätt? Berätta lite om hur intresset för hästar uppstod och hur du hamnade på Äppelviken?

Jag och Rebecca, flickan i familjen där jag var dagbarn, lekte mycket häst när vi var små. Hösten 1979 skulle Becca börja rida på Äppelviken och jag följde med. Jag fortsatte rida på ridskolan tills jag gick ut gymnasiet och började arbeta på ridskolan. Arbetade 4 år innan jag flyttade till Skåne, Flyinge. Där gick jag Stallchefsutbildningen, föregångaren till dagens Hippologutbildning. Det kändes stort att komma dit till alla fina hingstar och duktiga ryttare, Jan Jönsson, Kyra Kyrklund och Peter Eriksson, som var knutna till Flyinge. För mig som kom från en ridskola i stan var det spännande med avelsbiten, fölningar, hingstar och premieringar. Under andra läsåret fick jag möjlighet att bo på gården Snogeholm där vi utbildade unghästar. Det var en underbar tid, som ett enda långt träningsläger. Jan Jönsson och Kyra Kyrklund utnämndes förra året till Sveriges första professorer i ridkonst.

 

Sedan skaffade du egen häst och tävlade på hög nivå i både dressyr, hoppning och fälttävlan? Vilken gren ligger dig närmast om hjärtat? Vad är tjusningen i de olika grenarna?

När jag var ung var det dressyr som gällde på Äppelviken så i början var det mest dressyrridning som intresserade mig. Det är också i dressyr som jag har min tränarutbildning. Det här var alltså innan Andy och Carro började tävla hoppning med sina ponnyer. Jag har tävlat medelsvår i hoppning, dressyr och fälttävlan och tycker att alla grenar har sin charm. Terrängmomentet i fälttävlan är en adrenalinkick utöver det vanliga. En hopphäst över en riktigt stor oxer eller en dressyrhäst i passage är ju bara så härligt att uppleva och dessutom vackert att se. Tävling har aldrig varit det viktigaste för mig, ingen riktig vinnarskalle och lite för mycket tävlingsnerver för att vara riktigt bra. Roligast är ridningen när man tränar för instruktör, helst banhoppning eller terrängträning.

 

Clara2_webb

Ulfung - en av Claras absoluta favorithästar som hon fick låna av Fredrik Jönsson att ha som tävlingshäst under det andra året på stallchefstutbildningen. 1996 startade Fredrik och Ulfung i OS i Atlanta i fälttävlan. Ekipaget kom på 13:e plats vilket är den bästa placering Sverige har haft sedan 1972.

 

Du har också ett annat yrke vid sidan om hästarna, vad gör du då?

Jag arbetar som sjukgymnast. Jag behandlar patienter med alla möjliga kroppsliga besvär på sjukgymnastmottagningen men jag arbetar också inom hemrehabilitering, vilket innebär att jag träffar patienten i deras hem när de har kommit hem efter en sjukhusvistelse.

 

Vad är det roligaste med jobbet som instruktör kontra det svåraste?

Det är alltid roligt när eleverna får framgång och utvecklar sin teknik. Roligast är det när hela gruppen börjar fungera tillsammans, att det blir flyt för alla i gruppen. Då fungerar lektionerna bra och man kan öka svårighetsgraden. Det svåraste är när ryttaren har lagt sig till med dåliga vanor i sitsen, det är alltid svåra att bryta.

 

Vad är hemligheten med att få en ridgrupp att fungera bra? Det är trots allt tio personer till häst som har olika målsättning med sitt sportutövande, på Äppelviken är det många som ridit länge med samma grupp år ut och år in?

Rätt ryttare på rätt häst. Fördelningen av hästarna är en viktig del för att ridgruppen och lektionen ska fungera bra. Det underlättar om ridkunskapen i gruppen är hyfsat jämn men oftast går det att jämna ut då man fördelar hästar. Har man ridit länge gäller det att lära sig rida olika typer av hästar och ta den utmaningen på allvar. Gillar man framåt hästar och har lätt för att rida dem så är det dags att lära sig rida de lite trögare och tvärt om. Om man vill utvecklas till en bättre ryttare så tror jag man har en hel del att vinna där. På ridskolan finns ju en hel del hästar att välja på.

 

Varifrån får du inspiration och motivation till din egen ridning och hur behåller du den?

Jag tittar på mycket ridsport på TV och dator. Förut när jag hade mer ledig tid åkte jag runt och tittade på träningar och tävlingar. Jag försöker hinna med att gå de årliga vidareutbildningarna för C-tränare i dressyr vilket brukar vara inspirerande. Det är ju så härligt att rida. Den största tjusningen för mig är att utbilda yngre hästar med målsättningen att hästen får hög ridbarhet och blir enkel och trevlig att rida även för andra ryttare. Om hästen dessutom blir duktig på det den var ämnad till, ridskolehäst eller tävlingshäst, är det förstås extra roligt att ha varit delaktig i utbildningen.

 

Du rider just nu en av unghästarna i stallet, Topix, vilken egenskaperna letar du efter i en häst?

Lite egna idéer och bus är helt okej. Positiv, arbetsvillig och ha bra framåtbjudning.

 

Hur skulle du beskriva att Topix passar in på de egenskaperna? Vad är era planer och målsättningen för i år?

Topix har de egenskaper jag söker men hon kan vara lite väl busig ibland. Målsättningen är att Topix ska komma igång med tävlingshoppning under våren. Topix tycker det är fantastiskt roligt att hoppa, men kräver en del träning för att hoppa i avspänd stil. Anna-Kajsa och jag hjälps åt med ridningen och Andy ser till att vi gör det bra.

 

Nu är ridsporten inne i en framgångsvåg mest tack vare Rolf Göran Bengtsson och Patrik Kittel, vad skulle du vilja förändra och förbättra inom ridsportklimatet i Sverige? Hur tycker du vill ska förvalta framgången och uppmärksamheten i media?

Rolf-Göran vann Jerringpriset med överlägsen marginal. Tråkigt nog blev det debatt efter tillkännagivningen trots att det var svenska folket som röstat fram pristagaren. Ridning anses av en del oinvigda inte vara en sport eftersom de inte tycks förstå att ryttaren har avgörande betydelse för hur väl hästen presterar även om det är hästen som gör den största fysiska insatsen. Ridning är en stor sport i Sverige som tyvärr får alldeles för lite uppmärksamhet och respekt. Sportjournalisterna har en del ansvar här eftersom de styr över rapporteringen.

 

Är det något du vill hälsa till ridskolans elever och klubbens medlemmar?

Det tar tid att lära sig rida! För somliga tar det lite längre tid att hitta en bra teknik i ridningen. Försök att inte jämföra dig med dina kompisar utan låt din ridkänsla växa fram i lugn och ro. Läs flera olika ridhandböcker så att du är ordentligt förberedd innan din ridlektion och fråga någon av ridlärarna om det är något du inte förstår. Under din lektion kan du själv försöka arbeta med din sits. Rätta till din sits, från topp till tå, flera gånger per varv. Att se bra ridning är lärorikt så åk och titta på träningar och tävlingar. Och du – glöm inte annan form av träning. Det gäller att ha bra kondition och styrka för att rida bra!

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:59 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info