Hoppa till sidans innehåll

Emma Lövdahl


Heta stolen

Ålder: 19

Familj: Mamma, just nu bor ja dock med Tobbe och Rebecca

Bästa film: Gillar typ alla Quentin Tarantinos

Bästa Tv-serie: Entourage, How I met your mother

Bästa bok: Läser inte överdrivet mkt men Twilight-böckerna va ju bra

Favoriträtt: Löjroms toast

Favorit häst: C'est la vie

Favoritfärg: Beror ju på vad jag ska ha den till, men på kläder och så är det nog svart

Favoritmusik: Håkan! och Kent

Intressen: förutom ridning: Hänga med kompisar, design, reklam, mode

Favoritresmål: New York

Styrkor: Social och utåtriktad, envis

Svagheter: Envis, skjuter upp saker som måste göras

 

Person som du beundrar och varför: Känns lite klyshigt att säga Peder eller Lisen så jag säger Lina, hon bröt nacken i Falsterbo för tre år sen men hon rider fortfarande och lever på att ta emot hästar och utbilda och tävla www.linapersson.nu


Händelse som präglat dig:

Att jag började jobba här har påverkat mig ganska mkt i hur jag ser på "yrket" ryttare och på hur man får kunskap och erfarenhet. Man kommer ingenstans om man inte är intresserad och ställer frågor och lyssnar och tittar på dom bästa.

 

______________________________________________________________


Hej Emma, hur är läget?

Hallå, de e bra! Hur e de själv?


Efter 12 år på Äppelvikens Ridskola har du tagit ett sabbatsår och jobbar med hästar på heltid hos Peder Fredricson & Lisen Bratt Fredricson, hur kommer det sig att du tog detta beslut och vad är målsättningen med vistelsen? Hur länge planerar du att vara där?

Jag har tänkt vara här i ett år, kanske två, mest för att ja vill utveckla min ridning och få se mkt bra ridning och fina hästar men också för att lära mig mer om hästhantering och andra saker som foder, skoning mm. Vill man hålla på med hästar är det här ett bra ställe att ha varit på med två ryttare som har ridit OS och fortfarande tävlar hoppning internationellt. Sen är de ju en paus från skolan oxå.


Vad är den största skillnaden mellan ridskola och ett professionellt tävlingsstall?

Allt i stort sätt. Men inställningen/intresset. Det har hänt ganska många gånger att Peder har varit ute i stallet kl 6 å börjat rida (observera att vi börjar jobba kl 7 så han e ute innan oss). Både Lisen och Peder har koll på och frågar om hur det är med hästarna. De tycker också de e viktigt att vi kommunicerar mkt med dom och med varandra om vad som händer i stallet och med hästarna osv. Sen är de ju mer ordning och reda överlag med utrustning och hur de ser ut i stallet osv.


Hur känns det att ’bo på landet’, jag har förstått att du bytt tunnelbana mot traktor?
Haha de e lite segt, ja saknar Stockholm väldigt mkt. Vi har faktiskt varit ute i Malmö en gång och varit och ätit i Ystad och så men det är ju inte samma sak. Vad saknar du mest från Stockholm? Typ allt, mamma, kompisar, staden, att bara kunna ta tunnelbanan till stan och typ ta en fika utan att det tar hela dagen.

 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Vi börjar kl 7 med att fodra, mocka å släppa ut i hagar/skritten. När vi e klara med de äter vi frukost och sen försöker vi hinna med alla som ska ridas och longeras osv på förmiddan. På eftermiddan nattar vi hästarna (borstar och kollar igenom dom) och fixar i stallet, putsar träns mm.

 

C’est la Vie  

Vilken är din favorithäst där nere och varför?
C'est la vie, ett sto, 11 år, e Cardento - Rastell. Peder tävlar upp till 1.50 på henne. Hon e världens sötaste och hon e roligast å rida på :) Sen tycker jag mkt om Sparven också (Flips Little Sparrow) som är en av mina ansvarshästar. Peder tycker också väldigt mkt om henne så det är roligt.

Hur många är ni som jobbar på anläggningen?
Vi är 5 stycken varav 2 är groomar. Jag, Tobbe och Rebecca bor tillsammans i ett litet hus och Karin, som är Lisens hästskötare, och Malin, som är Peders hästskötare, har varsin liten lägenhet. Sen har vi Minge också som fixar med lite av varje på gården. Han mockar också ibland om vi har mkt att göra eller inte är så många i stallet.

 

 

 

Emmas favorit C’est la Vie

 

 

Vad är det roligaste resp. jobbigaste i ditt jobb?
Roligast e ridningen såklart och åka me på tävling. Jobbigast är att ja måste gå upp så tidigt och att det ligger så långt från civilisationen.

Vad har du utvecklats mest i, markarbete eller hoppningen?
Både och, men ju mer man utvecklas i markarbetet desto bättre går det i hoppningen. Så är det ju med hästarna också, desto bättre dom går på marken desto bättre hoppar dom.

Hur ofta rider ni lektion för Peder & Lisen?
Oftast 3 gånger i veckan, en hoppning. Det kan variera lite beroende på om dom är utomlands och tävlar eller så.

Vad vill du hälsa till dina kompisar på Äppelviken?
Saknar alla massor och den "hemma"-känslan man har där men de är väldigt roligt och lärorikt att komma iväg och se något annat, de borde alla göra.

Vad gör du när du inte rider eller jobbar i stallet?
Hänger med mina roomies och Malin och Karin, och vår granne Lina förstås.

Hur går det med skånskan?
Haha de går väl helt ok. Jag träffar nästan ingen utom Lina som pratar skånska, och Hjalmar (Lisen och Peders yngsta son) då men ja brukar inte prata me honom så ofta :P

Hur många hästar finns det på gården?
Det är 22 boxar men vi har lite avelsston och unghästar på lösdrift så kanske 35 totalt. Av dom är ca 7 Peders och ca 5 Lisens, sen har vi 5 fyraåringar och lite hästar som är här för att utbildas, tävlas och säljas.

Har du några tips till de ungdomar som vill jobba professionellt med hästar?
Jobba hårt, va intresserade och ta in all kunskap ni kan få! Försök få komma till ett internationellt tävlingsstall, de är stor skillnad mellan dom bästa och dom som kommer precis efter.

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen för att bli en bra ryttare?
Intresse, både av att lära sig genom att se och lyssna på andra och intresse för hur hästarna mår. Peder och Lisen frågar väldigt mkt om hur hästarna mår, hur dom är att jobba med osv. Peder är ute å kollar i stallet ofta och klappar på hästarna (mest Sparven och Arctic, hans bästa häst) både hemma och på tävling, han kan till och med gå på promenad me dom på tävling har ja hört av Malin ;)

 

Vill ni se bilder från den fina anläggningen, Grevlundagården, där Emma jobbar gå in på www.hippson.se/bildspel/hemma-hos-peder-fredricsson.htm eller på deras egen hemsida www.grevlunda.com

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:54 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info