Hoppa till sidans innehåll

Lotta Andersson


Lotta Andersson, tävlingsledare inför hösten Div. 3 tävling 17 oktober 2010

 

 

Heta stolen  

Ålder: 39  

Familj: Nöjd singel med familj hemma i Avesta 

Bästa film: Forrest Gump, Tillsammans, Avatar 

Bästa bok: Den vidunderliga kärlekens historia, Berättelsen om Pi 

Favoriträtt: Biff med bea 

Favorit häst: Just nu, Figo och Caravelle 

Favoritfärg: Svart  

Intressen, förutom ridning: Skidåkning, träffa kompisar, läsa, styrketräning och så klart cykling.  

Favoritresmål: Vintern: Alperna, sommaren: Thailand.  

Styrkor och svagheter, personlighet: Styrka: Strukturerad, noggrann

Svaghet: Svårt att delegera, tar på sig för mycket. 

Ordspråk: Hur svårt kan det vara?!

 

Person som du beundrar och varför:

Helt ärligt, det här var den svåraste frågan! Jag kan inte välja en person som jag beundrar men jag kan säga en typ av person som jag beundrar: de som lyckas med stora prestationer inom idrott eller arbetsliv. De som har styrkan och modet att tro på sig själva, kämpa, och nå stor framgång. 

 

Händelse som präglat dig:

När jag  8 år gammal anmälde sig själv till ridskolan i Avesta utan att hennes föräldrar visste något, betalade gjorde hon också genom att låna pengar av en kompis pappa. Ridning och engagemanget i en ridklubb ger så otroligt mycket igen i så många andra sammanhang, detta är något som jag reflekterat mer över på senare år. Den kopplingen gjorde jag knappast när jag 12 år gammal började i ungdomssektionen.

 

Lotta in action

Lotta in action 1 

 

Hur kommer det sig att du började med ridsport?

Genom kompisar hemma i Avesta som red. Jag följde med till stallet helt enkelt.  

 

Var och hur började du arbeta ideellt?

Jag blev tillfrågad av Ungdomssektionen hemma i Avesta när jag var 12 år om jag ville vara med, och det ville jag även om de andra var några år äldre. Efter det har det fortsatt, förutom mitt engagemang inom ridsporten har jag även varit med i studentföreningen när jag pluggade. Har varit aktiv ideellt mer än halva livet.

 

Berätta lite mer om tävlingen ni skall arrangera i oktober?

Efter 5 års tävlingsuppehåll i samband med ridhusbygget är vi nu taggade att äntligen få arrangera tävlingar i det nya fina ridhuset. Vi mjukstartar med en dags tävling, andra omgången av div 3 hästhoppning. Tävlingen har förutom lagklassen två förklasser och vi hoppas på stort antal starter och många besökande. Vi satsar också på en del kringaktiviteter och tror att vi är en av få arrangörer som kommer ha ponnyridning, ansiktsmålning och fiskdamm! 

 

Lotta in action 2

 

Vad är syftet med att ordna tävlingar, det är ju rätt mycket jobb?

Medlemmarna har ett gemensamt mål att jobba mot och svetsas samman genom samarbetet, Bromma Ridklubb har också en långvarig tradition som tävlingsarrangör. Att arrangera tävlingar ökar också medlemmarnas kunskap om externa tävlingar och vi får möjlighet att se externa ekipage tävla hos oss.

 

Vad är det roligaste med att ordna tävlingar?

Lagandan och samarbetet inom projektgruppen när alla jobbar mot samma mål.Hela fasen med förberedelserna och att få ihop allt, att vara en bra arrangör som ryttarna gärna kommer tillbaks till och i slutändan läsa domarrapporten, med bra vitsord. Givetivs också att det ger möjlighet för lektionsryttarna att få tävla på hemmaplan.

 

Vad är den största utmaningen:

Nu för tiden har de flesta mindre tid, eller ork för ideellt arbete och det är svårt att få folk engagerade.

 

Vad är ditt tips för att få folk att jobba ideellt?

Just nu har medlemmarna fått en liten kick av invigningen av ridhuset i maj, som blev väldigt lyckad. Förhoppningsvis har det gett effekt och våra medlemmar vill hjälpa till i och med detta. Tidigare har vi bla ordnat en gratis bussresa till Pingstävlingarna i Strömsholm för funktionärer. Vi har också haft en tävling där den som fick ihop flest funktionärer vann en privatlektion. Jag är stort fan av små tävlingar som morot och motivation så kanske hittar vi någon form av tävling för att engagera fler funktionärer även i år.

 

Vilken typ av tävling ordnar ni nästa år?

Då har vi förhoppningsvis en 2-dagars tävling för både ponny & häst och kanske en dressyrtävling. Planeringen av nästa års tävlingstermin görs just nu eftersom ansökan ska vara inne senast 30 september.

 

Vad är dina långsiktiga planer för tävlingsverksamheten i Bromma?

Med den nya anläggningen har vi möjlighet till större tävlingar och även högre klasser. Kanske tävlingar i flera dagar. Men det här beror lite på om vi orkar med detta rent arrangörsmässigt. Det ska också gå i linje med vad medlemmarna vill att klubben ska inrikta sig på.  

 

Vad är fördelarna med att rida på ridskola, det medför ju att ditt egna tävlande blir rätt begränsat?

Fördelarna här är att det är så fina hästar och allt är ”serverat”, man slipper fundera på om fodret håller på att ta slut, boka hovslagare och allt annat praktiskt som tillkommer med egen häst. Man vet vad man får och är hästen halt rider man en annan. Vi har också ett bra system med klubbtävlingar.

Jag hade medryttarhäst förut men det är inte säkert att man får tävla & träna speciellt mycket iaf, och ibland kanske man inte kommer överens med ägaren och sen blir hästen halt.

 

Vad kan du ge för tips till de barn och ungdomar som rider här  på ridskolan och vill börja tävla, hur skall de gå tillväga?

Börja genom att fråga din ridlärare om hon eller han tycker du är mogen att ställa upp på klubbtävlingar, du kan också börja som funktionär eller gå med i tävlingskommittén. Medlemmar som hjälper till är alltid välkomna och ett bra sätt att lära sig mer om tävlandet.

 

Vad ser du för trender inom ridsporten, ridskola kontra privat ryttare i Sverige?

Jag tror att det är stor skillnad på storstad och landsbygd, på landet köper ryttare egen häst tidigare och ridskolorna kanske har svårt att klara ekonomin. I storstäderna är det alltid folk som är intresserade och beredda att betala, men inte vill knyta upp all tid och ansvar en egen häst innebär.

Antalet utövare i ridsporten växer och det borde därför finnas underlag till båda delarna.

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:54 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info