Hoppa till sidans innehåll

Maja Mårdén


 

Ålder: 18
Familj: Mamma, pappa och mina syskon Malin, 29 och Martin, 25
Bästa film: Snabba Cash och Inglourious Basterds
Bästa Tv-serie: Grey's anatomy, How I met your mother och Vänner
Bästa bok: Jag måste nog svara Snabba Cash på den här också!
Favoriträtt: Grillad halloumi! Det kanske inte är en maträtt men sjukt gott!Favorit häst: Corfs och Magnum
Favoritfärg: Blå
Favoritmusik:
Just nu är det Oskar Linnros och Johnossi
Intressen förutom ridning: Jag älskar att åka snowboard och att vara med mina kompisar
Favoritresmål: Grekland och alla ställen där det finns snö och bra backar!

Styrkor: Jag är väldigt glad och bra på att se saker positivt, och tycker om att prata och att engagera mig i saker.

Svagheter: Ibland är jag för snäll för mitt eget bästa, och så skjuter jag lätt upp det jag tycker är tråkigt.

Person som du beundrar och varför: Inom ridsporten är det nog Rolf-Göran Bengtsson, framför allt för att han rider så bra och verkar ha en jättebra inställning. Jag gillar också att han verkligen bryr sig om sina hästar och alltid sätter dem i första hand.

Händelse som präglat dig: Det första jag kom att tänka på var ridledarkursen så jag säger det. Jag lärde mig riktigt mycket under de tre veckorna, och fick en upplevelse som jag kommer komma ihåg länge. Det känns som att det är en bra erfarenhet och att jag kommer ha mycket nytta av utbildningen i framtiden! 

 

Hej Maja, du gick ridledarutbildningen på Strömsholm i somras och håller nu egna ridlektioner, du är även ordförande i U-SEK och jobbar dessutom i stallet, hinner du med något annat än hästar?
Hej! Ja jag hinner med ganska mycket mer, och det är tur att inte stallet tar all min tid eftersom jag går sista året på gymnasiet nu och vill hinna med både skolan och att träffa kompisar på fritiden. Men vissa dagar är det full fart!

Berätta lite mer om utbildningen du gick?
Det var nog de tre mest intensiva veckorna i mitt liv, vi hann med så sjukt mycket på så kort tid! Vi fick lära oss massa bra tips för att ha lektioner i både ridning och teori, och eftersom vi fick öva på varandra har jag fått med mig många bra övningar hem. Jag hade med mig Maradona, och både han och jag trivdes superbra på Strömsholm!

Vad var den största utmaningen under de här tre veckorna?
Jag trodde det skulle vara jobbigt att vara hemifrån så länge, men våran grupp hade väldigt bra sammanhållning så vi blev typ som en enda stor familj! Så det värsta var nog de tidiga morgnarna, jag är en kvällsmänniska så det var inte överdrivet lätt att komma upp kvart i 6 vis.

Vad var det roligaste under utbildningen?
Det var väldigt roligt att rida samma häst varje dag i tre veckor, för det kändes att vi utvecklades tillsammans och verkligen lärde känna varandra.

 

Maja och Maradona på Strömsholm

Sedan var det riktigt roligt att bara vara på Strömsholm, få hoppa terränghinder och rida på den fina galoppbanan, och det tyckte Maradona också var kul! Det var såklart också väldigt kul att få ha lektioner och sedan få tips på vad man kan göra bättre och få veta vad som är bra. 

Vad är den största aha-upplevelsen du fick under din Strömsholms vistelse?
Det var nog alla grunder inom ridningen som vi fick lära oss när vi hade teori, jag märkte att det är mycket som man gör rätt så automatiskt men egentligen inte vet varför. Och när man förstår varför man ger alla hjälper är det också mycket lättare att förklara hur någon ska göra. 

Nu håller du alltså i nybörjarlektioner på lördagar? Hur känns det? Vad är den största utmaningen med att lära barn rida? Vad är roligast?
Jag tycker det är jätteroligt att ha lektion och på Strömsholm fick jag grymt mycket inspiration och idéer att göra med barnen. Jag har ju 2 nybörjargrupper och 2 grupper som har ridvana, och det roligaste är nog när man ser att barnen tycker det är kul att rida och verkligen kämpar och utvecklas. Det som är svårast är att alla barn lär sig bäst på olika sätt och olika fort, så det är svårt att få lektionerna att passa alla. Men jag försöker variera mig så mycket jag kan så det blir roligt för alla och att alla får chansen att utvecklas.

Maja i backen

 

Vad är din långsiktiga målsättning med ridledarutbildningen? Kommer du att jobba med hästar professionellt i framtiden, blir det ditt yrkesval? I såna fall, på vilket sätt?
Just nu går jag ju fortfarande i skolan och har faktiskt inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra sen, men jag kan absolut tänka mig att fortsätta utbilda mig och bli ridlärare på riktigt. Jag tycker väldigt mycket om barn och så är det riktigt roligt att ha lektion!

Du är även ordförande i U-SEK, vad är era stora evenemang under hösten?
Våra största aktiviteter är Spökrundan den 13 november och Luciashowen den 12 december. Jag tycker att höstterminen är roligast eftersom det är då vi har våra två största aktiviteter som är riktigt roliga att arrangera!

 

Hur jobbar ni, hur ofta har ni möten och var?
U-sek har möten varannan tisdag i klubbrummet, och det är då vi planerar allt som ska göras. Sedan ordnar vi aktiviteter för barnen, så håll utkik på anslagstavlan i stallet!

Hur skall man gå tillväga om man vill gå med i Minikommittén eller U-SEK?
Man kan prata med Jenny eller någon från U-sek eller Minikommittéen så vi vet att man är intresserad av att gå med. I februari kommer vi i U-sek att välja in nya medlemmar eftersom det är ganska många som har flyttat ifrån oss det här året, så då är det jättebra för oss att veta vilka som är intresserade. 

Hur gör man om man vill tipsa er om aktiviteter man vill göra?
Då är det bara att prata med någon av oss, vi blir glada för alla tips vi får. Ibland brukar vi ha en förslagslåda uppe i stallet som är till för att alla ska kunna ge förslag på vad de vill ha för aktiviteter!

Vad tycker du är signifikativt för stämningen inom Bromma Ridklubb & Äppelvikens Ridskola?
Jag tycker att det är en väldigt bra stämning, och med U-seks aktiviteter jobbar vi hela tiden för en ännu bättre sammanhållning mellan barnen.  

Slutligen, är det något du vill hälsa till alla medlemmar i Bromma Ridklubb?
Jag skulle tycka att det vore riktigt roligt om det är många som vill komma både till Spökrundan och Luciashowen, så ta med er alla ni känner och kom dit!

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:55 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info