Hoppa till sidans innehåll

BRK protesterar mot det nya momsdirektivet

10 MAJ 2011 08:01
Bromma Ridklubb har skickat in en protestskrivelse med anledning av EUs krav på momstvång för idrottsföreningar som kan komma att innebära stora kostnader för föreningen.
  • Skapad: 10 MAJ 2011 08:01

Stockholm 2011-05-10

Angående nya momsdirektiv

Den svenska idrottsföreningen Bromma Ridklubb har funnits sedan 1939. Klubben är en ideell förening med ändamål att bl.a. främja ridsporten i Sverige. Idag har klubben drygt 550 medlemmar, varav mer än hälften är barn och ungdomar. Klubben har en bred och mycket aktiv ungdomsverksamhet. Bromma Ridklubb, i samverkan med Äppelvikens Ridskola, utgör därigenom en av stadsdelen Brommas största fritidsgårdar. Bromma Ridklubb har bl.a. lag i hoppallsvenskan division II, ett lag som uteslutande består av ridskoleekipage. I samband med klubbens evenemang har vi i regel enklare servering med t.ex. korv och dryck.

Vi tycker det är angeläget att svara på EU-kommissionens Grönbok om framtidens mervärdesskatt, avsnitt 5.1.2, fråga 6: ”Bör några undantag behållas och i så fall varför?”

Bromma Ridklubbs uppfattning är att undantaget för idrottsföreningar som idag inte behöver redovisa moms bör finnas kvar. Grunden för vårt ställningstagande är följande. Ridklubbens verksamhet bygger helt och hållet på ideellt engagemang. Föreningen är demokratisk och öppen för alla. Verksamheten drivs inte för att generera överskott och eventuellt överskott går direkt tillbaka till verksamheten. Skulle vi behöva börja redovisa moms riskerar vi att behöva dra ner på verksamheten eller höja avgifterna. Det är ett mycket olyckligt scenario eftersom vi ständigt strävar efter att erbjuda en attraktiv verksamhet, med särskilt fokus på barn och ungdomar, till en rimlig avgift. Till detta kommer att den enkla administration som vi har idag skulle bli både krånglig och omfattande med momsredovisningen. Det krävs särskild kompetens för att hålla reda på vad som är momspliktigt. När inte ens Skatteverket kan ge tydliga svar på det idag, hur ska då en ideell föreningskassör kunna göra det?

Bromma Ridklubb vill behålla dagens momsundantag. Vår bedömning är att ett borttagande av undantaget utgör en konkret risk för vår verksamhet genom att vi tappar de ideella krafter som såväl vår som morgondagens verksamhet bygger på. Den byråkratisering med ökade kostnader som följer av ett borttaget undantag riskerar helt enkelt att bli ett dråpslag mot den unika, ideellt baserade svenska idrottsrörelsen.

Camilla Sjölund Lundevall, Ordförande, Bromma Ridklubb

 

Här kan du läsa mer om bakgrunden till protesten

 

 

 

 

Skribent: Amelie Furborg

Vi tackar alla våra sponsorer!

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: info@brommaridklubb....