Hoppa till sidans innehåll

Torun Warne


 Torun1  

Ålder: Oj, ska visst fylla 49 i år

Familj: Clea och Freja, mina fina döttrar

Bästa film: Svarta Hingsten (av Coppola 1979)

Bästa Tv-serie: Mordkommissionen, Dexter och allt som är producerat i England

Bästa bok: Den sista jag verkligen sträckläste var "Shantaram", och nu väntar jag på att få låna "50 Shades Of Gray"

Favoritmat: En god köttbit med hemslagen bea och ugnsbakad potatis är aldrig fel

Favoritfärg: Jag är en riktig blå-grå-svart person

Favoritmusik: Rock i alla former, men hade gett vad som helst för en biljett till Coldplay på Stadion

Favoritresmål: Gjorde en långresa genom Indien när jag var yngre och hoppas kunna resa tillbaka dit snart...

Favoritämne i skolan: Ehh...svenska och engelska på gymnasiet då kanske

Husdjur: Senast en katt som hette Ester men skulle gärna ha hund, en Asawakh för att den är så vacker

Favorithäst: Corfs

Intressen förutom ridning: Hinner inte med så mycket annat, men älskar verkligen att gå ut och äta på krogen.

Styrkor: Ärlig, rak och öppen med vad jag tycker och tänker

Svagheter: Ibland alldeles för ärlig, rak och öppen med vad jag tycker och tänker...

Person som du beundrar och varför: Vi är alla bara människor, många värda stor beundran men ingen mer än någon annan tycker jag...möjligen Herr Godhet Dalai Lama då

Händelse som präglat dig: Förhoppningsvis alla

 

Stort grattis till din nya verksamhet; Torun! Det är många med mig som gläds åt att caféverksamheten har återupptagits på Äppelvikens ridskola och Bromma Ridklubb. Innan vi går in mer på detta så vill vi gärna höra mer om din bakgrund, de flesta känner dig som en duktig dressyrryttare och uppskattad ridlärare men hur kommer det sig att det blev så mycket hästar och ridning i ditt liv?

Tack, jag blir väldigt glad av att kunna glädja andra med en kopp kaffe.

Kärleken till hästar började på russet Lussy, Ågesta Ridskola, för väldigt länge sedan men jag fick egentligen min grund i ridning och hästkunskap på Swartlings Ridskola, den kanske lite tuffa och militäriska skolan som det var då. Direktör Swartling (vi kallade honom så) hade också en verksamhet på Täby, så hästarna vi red på var Engelska fullblod, före detta galoppörer och inte så värst intresserade av dressyr. Det började med hoppning för mig faktiskt, vi vann Stockholmscupen ett år och jag fick åka ut lite på andra tävlingar. Det fanns bara en ponny då, ett russ som hette Gute och en åsna som var privatägd, så någon egentlig ponnyryttare har jag aldrig varit.

Lite senare blev jag medryttare på ett annat fullblod som bodde på Ryttarstadion och hette RoadRunner. Vi tränade en del för Svante Jansson då och tävlade lite lätta klasser, och kärleken till dressyren uppstår.

 Torun3

Torun och favoriten Corfs vid 1 maj-hoppningen 2012.

 

Hur kommer det sig att det blev just Äppelvikens ridskola?

Jag hade flyttat till Kungsholmen, fött två barn och pausat ridningen, slår upp Ridskolor i telefonkatalogen och Äppelvikens låg närmast till...

Vad är det som tilltalar dig mest i kontakten med hästar och ridning? Det är ju total kärlek och eufori när hästen lyssnar på dig, vare sig det är i stallet eller i ridhuset, det händer ju något stort i det lilla lilla framsteget man gör med sin häst.

 

Vad är din målsättning som ryttare respektive ridlärare? Vad är det bästa och svåraste med att undervisa?

Målet är väl alltid att utvecklas och bli bättre, men jag har för länge sedan insett mina begränsningar som ryttare, har inte några drömmar om Grand Prix i Globen längre, ha ha! Som ridlärare däremot blir jag bara starkare för varje timme jag står i ridhuset. Det ger mig så otroligt mycket att få möjlighet att hjälpa andra med sin ridning, att se elever utvecklas och se skolhästarna göra sitt yttersta för att det ska ske. Några av mina elever har jag följt ända från JN och det är fantastiskt kul, det svåraste för mig är nog att snabbt lära mig vad alla heter...gäller även alla bruna hästar!

 

Efter en lång karriär inom kulturvärlden har du nu alltså valt att sadla om till ett helt nytt yrke. Har du alltid haft ett intresse av mat- och dryck?

Jo, och inte bara som kroggäst då, började faktiskt min yrkeskarriär i restaurangbranschen när jag bara var 16 år. Gick den långa vägen från garderobiär till hovmästare i Stockholm, Malmö och London.

 

Torun2  

Vad fick dig att ta detta beslut?

Tillfälligheter, allt föll på plats och jag fick frågan av Lagergreens i precis rätt ögonblick, otroligt men roligt!

Vad är målsättningen med kaféverksamheten? Min affärsidé är att servera fika och mellis till Ridskolans elever, föräldrar och syskon i första hand, samt att erbjuda enklare luncher på helgerna i en trevlig och mysig djurvänlig miljö.

 

Kommer du att rikta din verksamhet endast mot ridskolans elever eller vill du attrahera en bredare målgrupp? T.ex. Fotbollspublik och picknickande parkbesökare?

Självklart är alla välkomna till Café Hipp, så småningom tänker jag gå ut hårt för att hämta in stelfrusna fotbollsföräldrar, söndagsflanörer och Doggy-Walkers också.

 

Kommer du att utveckla verksamheten mot special evenemang, t.ex. privat middag och kalas?

Barnkalas med ponnyridning kanske? Absolut, så fort jag har fått lite rulle på rutinerna och blivit varm i kläderna så tänker jag mig barnkalas med ponnyridning, After-Ride för kvällsgrupperna, förbokade fikakorgar/kylväskor osv...jag har tusen bra idéer men bara sju dagar i veckan.

 

Trenden går mer och mer mot närodlat och ekologiskt, bl.a. Ågesta ridskolas café serverar endast detta till sina gäster och de har inget godis i sitt sortiment. Hur ser du på den här trenden?

Jag är väldigt positiv till den trenden och hoppas den blir mer allmän, men jag har också upplevt att många tycker det blir lite för dyrt, det är en svår balansgång såklart. Jag försöker att inte måla in mig i något hörn, vill gärna kunna erbjuda alternativ och tillfredsställa alla smaker och plånböcker, en inte helt enkel uppgift såklart.

 

Ser du detta som en långsiktig satsning? Hur ser verksamheten ut om 3 respektive 5 år?

Jag har gjort en treårsplan faktiskt med uppstart- och försöksår, utvecklingsår och resultatår. Men det är många faktorer som spelar in, vi får se hur det går helt enkelt.

 

Vill du framföra en hälsning till ridskolans elever?

Kom och fika på Café Hipp, det sägs att ananaspajen är jättegod och våfflor med sylt och grädde är aldrig fel. Hjälp mig att bli bättre och mysigare, kom med förslag på vad som helst!

Återigen, vi är otroligt glada över den här satsningen och önskar dig hjärtligt välkommen och stort LYCKA TILL!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:01 Skribent: Ulrika Lövdahl

 

VI TACKAR ALLA SPONSORER!

Tack Sponsorer 2019

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link

Se all info