Hoppa till sidans innehåll

Regler och avgifter


Kostnad per start på klubbtävling 2016 

Ponny 240 kr

Ungdom på häst 250 kr

Senior på häst 260 kr  

 

Detta är hästhyra till Äppelvikens Ridskola. Kostnaden för rosetter och plaketter samt domararvode bjuder Bromma Ridklubb på.

 

Vem kan tävla?

 • Du ska vara medlem i Bromma Ridklubb.

 • Du skall rida i en timmes grupp minst två gånger i månaden.

 • Du ska ha frågat din ridlärare om du är redo för att börja tävla.

 • Du som arbetar heltid på ridskolan kan ej delta inom tävlan i klubbens tävlingar på den häst duregelbundet rider och tränar som del av ditt arbete. Kolla gärna med TK innan du anmäler digtill tävling.

Hur går det till?

 • Du börjar med att anmäla dig till debutantklassen i respektive gren. Anmälningslista sitter anslagen i stallet ca två veckor innan tävlingsdagen.

 • Debutantklassen måste alla börja med, oavsett tidigare tävlingsvana. Här får du tillfälle att prova på att tävla utan några större krav samt se hur det går till på våra klubbtävlingar. I debutantklass ges inga championatspoäng utan alla som rider "godkänt" får gå vidare till nästa klass. Blir du inte godkänd första gången är det bara att fortsätta rida i debutantklassen tills du blir godkänd.

 • Vid första tävlingstillfället går den ansvarige igenom allmänna regler och vad som gäller vid tävlingar på Äppelvikens ridskola. Fråga gärna om något är oklart.

 • Betalning sker alltid före hästutdelningen och jämna pengar uppskattas.

 • Hästar väljer man efter att ha lottat turordningen och den som får lottnummer ett väljer häst först. Det är ridskolan som bestämmer vilka hästar som går med på tävlingen. Du får bara välja en häst som du ridit tidigare på lektion. På en hopptävling får du bara välja en häst som du tidigare hoppat.

 • Klädseln bör vara vårdad, hel och ren med instoppad tröja och uppsatt hår.
  Några krav på tävlingsklädsel finns ej. Dock är säkerhetsväst krav för alla under 18 år i hoppning.

Vad händer sen?

 • När du har fått ett godkänt protokoll i debutantklassen får du börja tävla i nästa klass, i hoppning är det klass II och i dressyr Lätt C. Vill du trots godkänt protokoll stanna kvar i debutantklassen får du gärna göra det men så fort du startat i klassen över så får du inte gå tillbaka.

Klasser

 • Häst dressyr: Debutant Lätt C:1, Lätt C:2, Lätt B:1, Lätt B:3

 • Häst hoppning: Debutant (70 cm), klass II (80 cm), klass I (90 cm)

 • Ponny dressyr: Debutant Lätt C:1, Lätt C:1, Lätt C:2, Lätt B:1

 • Ponny hoppning: Debutant (60 cm), Klass II (65 cm), Klass I
  (C-ponny 70 cm, D-ponny 80 cm)

Uppklassning

 • För att flytta upp ännu en klass måste du placera dig en eller två gånger (se nedan), då blir du automatiskt uppklassad. Tar du ingen placering i hoppning på två år blir du nerklassad till klassen under, ingen kan dock bli nedklassad till debutantklass igen. Har du blivit nedklassad räcker det med en placering så blir du uppklassad igen. Här ser du i vilken klass alla befinner sig i. I dressyr blir du inte nedklassad.

 • 2 placeringar: hoppning häst och ponny klass 2 till klass 1, dressyr häst LB till LA.

 • 1 placering: dressyr häst - LC till LB, dressyr ponny - alla klasser.

 • Varje tävlingssäsong går varje klass tre gånger, det blir en omgång av alla klasser på höstterminen samt två under vårterminen. För att alla ska ha samma möjlighet att tävla lika många gånger så får du bara vara med en gång / omgång. Det betyder att om du har blivit uppklassad så måste du vänta med att rida i den högre klassen till nästa omgång.

 • I dressyr blir man endast uppklassad om man vid placering blivit godkänd, d.v.s. fått 50% av maxpoängen.

 • Ryttare får inte tävla kvar i en klass när han eller hon blivit uppklassad.

Placeringar

 • Antalet placeringar i en klass räknas ut enligt Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente efter antalet startande Den övre hälften av deltagarna i en klass får dessutom championatspoäng enligt ett koefficientsystem. Om du tävlar på olika hästar varje gång så belönas du med koefficienten 2 eller 3, beroende på om du ridit två eller tre olika hästar. Detta läggs på totalsumman som räknas fram vid tävlingssäsongens slut.

Bedömning i hoppning

 • Debutanthoppningen rids med stilbedömning där stilpoängen sätts av en stildomare. Poäng ges i både grund- och omhoppning som sedan räknas ihop, avdrag ges för vägran, rivet hinder och tidsfel. De ryttare som får minst 50 poäng har blivit godkända. Det räcker alltså inte med att rida grund- och omhoppning felfritt.

 • Klass II rids också med inverkansbedömning och döms av extern domare. När poängen är hopräknade har den med flest stilpoäng vunnit klassen. Klassen rids i två faser bedömning A:0, A:0 med ny startsignal mellan faserna.

 • Klass I rids i två faser bedömning A:0, A:0 med flygande start, d.v.s. mållinjen i fas 1 är startlinje i fas 2. Endast felfria ekipage i fas 1 rider vidare i fas 2.

 • KM rids i A:1a vilket betyder att de ekipage med samma lägsta antal fel i grundomgången går vidare till omhoppning som sker efter att alla ridit grundomgången. Vinnare är det ekipage som med minst antal felpoäng och med snabbaste tid klarat omhoppning. I ponnyklassen delas ponnies upp i kategorier enligt C och D (ev. B ponny går in under kategori C).

 • För mera info om regler och bedömning inom hoppning titta gärna i Tävlingsreglementet på svenska ridsportförbundets hemsida.

Utom tävlan

 • För att få extra tillfällen att rida program i dressyr kan du vara med utom tävlan i alla klasser i den mån det finns plats. Det enda kravet är att du har ridit ett godkänt debutantprogram.

 • Du får själv välja vilket dressyrprogram du vill rida utom tävlan i, även om det inte är det programmet som själva tävlingen går i. Valbara program är Lätt C:1, Lätt B:1 och Lätt A:1.

 • Du får rida utom tävlan på häst då det är hästtävling och ponny då det är ponnytävling.

 • För att få banhoppningsträning får man vara med utom tävlan ifall man rider på eller över den nivå klassen tävlas.

 • På debutanthoppningen har klass II ryttare företräde framför klass I ryttare när de rider utom tävlan.

Max antal starter

 • På dressyrtävlingarna är max antal starter 15 stycken ekipage, det är vad man hinner med på en kväll. De ordinarie i klassen rider först och de som rider utom tävlan därefter.

Funktionär

Alla ryttare som är med och tävlar på klubbtävlingarna förväntas hjälpa till på en tävling om året. Hit räknas inte den klass som du själv tävlar i. På anmälningslappen till tävlingen kan du bocka för om du har möjlighet att hjälpa till på den andra klassen den dag du ska tävla (hästryttare kan hjälpa till på ponnyklassen och tvärt om). Vill du hellre hjälpa till en annan dag skriver du upp dig på kalendariet under rubriken funktionär. För att skriva upp dig på en post bör du ha varit funktionär minst en gång tidigare, annars skriver du ditt namn inom parentes så får du gå som ”lärling” bredvid någon mer erfaren funktionär. Även lärlingsgånger räknas som  funktionärstillfällen.


Championat

Klubbtävlingssäsongen sträcker sig över höst- och vårtermin och på varje tävlingstillfälle,  förutom i debutantklass, delas championatspoäng ut till de ryttare som hamnar på övre halvan av resultatlistan. Alla poäng för respektive gren räknas ihop i slutet av säsongen och de ryttare som har fått sina poäng på olika hästar belönas med koefficienten 2 eller 3 beroende på om du har ridit på två eller tre olika hästar. Hur många poäng du får vid varje tävlingstillfälle beror på placering, klass och antalet startande.

 

Listan på totalpoängen blir underlag för vilka som kvalat till KM. Efter KM slås poängen samman för att ta fram den slutliga championatmästaren i dressyr, hoppning och allround. KM ger högre championatpoäng än en vanlig klubbtävling och här kan du tävla en häst som du också tävlat under året då ingen extra koefficient delas ut. Det finns också ett Young Rider pris för hästryttare i både dressyr och hoppning som delas ut till bästa ryttare under 21 år.

Dessutom finns Guldhästen som delas ut till bästa ponnyryttare i hoppning under 15 år och Silverhästen som delas ut till bästa ponnyryttare i dressyr under 15 år.

 

Klubbmästerskap

Varje vår rids klubbmästerskapet i både hoppning och dressyr. Max.15 ryttare som har ridit ihop flest championatspoäng är berättigade att starta i KM. Antal starter kan variera beroende på tillgång till lämpliga hästar, antal starter bestäms alltid i samråd med ridskolan. Listor kommer upp i stallet på vilka som kan vara med. Är det någon högre upp i listan som inte kan vara med, så fyller man på med ryttare som står längre ned på listan enligt championatpoängsordning.

Uppdaterad: 17 JAN 2018 11:05 Skribent: Camilla  Donar

Vi tackar alla våra sponsorer!

Postadress:
Bromma RK - Ridsport
Åkeshovsvägen
16838 Bromma

Kontakt:
Tel: 08800662
E-post: This is a mailto link